Plugga SO

Världen är din!

Lektioner hi 9c vt-24

Vi har historia tisdagar (9.25-10.25), torsdagar (8.15-9.15) och fredagar (9.25-10.40).

Tis 23 & to 25 apr
NP i historia. Samling i klassrummet 8.45. Provet pågår 9.00-11.00

Fre 19 apr
Sista lektionen med repetition inför NP i historia. Vi läser först sid 9-12 i sammanfattningen som du fått. Sedan tittar vi på ”Snabbkoll på historien – industrialisering”. Sen får ni välja. Titta på g:a Np i historia eller läsa i läroboken. Eller kolla på fler filmer. Allt material hiittar du i Uppg 8. Plugga till NP. (Min plan är att sätta upp ett gammalt NP på väggarna i klassrummet och att ni i par kan gå runt och svara på frågorna. Bara jag lyckas kopiera imorgon bitti.)

Tis 16 & to 18 apr
SO inställt pga NP i engelska.

Fre 12 apr
SO inställt pga NP i NO.

To 11 apr
Vi repeterar till NP. Först läser vi fyra sidor i sammanfattningen. s 5-8. Sedan ska vi titta på ”Snabbkoll på historien – Demokrati och välfärd”. Arbetsblad finns på It´s. Mer info finns i uppg 8. Plugga till NP.

Ti 9 apr
Vi repeterar inför NP. Först ska ni få en sammanfattning på 12 sidor som ni vid tillfälle ska läsa. Läs sid 1-4. Sedan går Calle igenom betygskriterierna i historia så att ni vet hur era svar kommer bedömas. Och så ska vi till slut titta på begreppafilmer om efterkrigstiden.

Tors 4 & fre 5 apr
NP i historia. Ni ska få en sammanfattning av det viktigaste. Både på papper och digitalt. Jobba med uppg 7. Faktatext om Förintelsen.

Fre 22 mars
Se klart Schindlers list. V har bara några minuter kvar. Sedan jobba med uppg 7. Faktatext om Förintelsen.

Tis 19 & to 21 mars
NP i svenska – ingen SO.

Tis 12 & to 14 & fre 15 mars
Se Schindlers list. Hittills har vi sett till 1:37:40.

Tors 7 & fre 8 mars
Gör klart uppg 4. Orsakerna till ww2 och uppg 5. WW2. Tjuvstarta med uppg 7. Faktatext om Förintelsen.

Tis 5 mars
VI jobbar vidare med uppg 4. Orsakerna till ww2 och uppg 5. WW2.

Fre 1 mars
Prov om ww1. Se provet här.

Tors 29 feb
Prov imorgon om ww1. Se provet här.  Vi läser en artikel från SO-rummet om kvinnorna i Nazityskland. Vi läser tillsammans och skriver i en fyrfältare. Vad skulle/skulle inte kvinnor göra? Vad skulle/skulle inte män göra. Blir det tid över så kanske vi repeterar till provet. Eller jobbar vidare med uppgifterna om ww2.

Ti 27 feb
På fredag har vi prov. Vi ska idag jobba med två av frågorna, nämligen om kvinnans situation under ww1 och efter, samt kvinnans situation i Tredje riket. Vi ska se en film om ww1 och

S P O R T L O V

Fre 16 feb
Vi har sett 30 min på SVT-dokumentären Hitler och Stalin. Vad  lärde du dig av den? Jobba vidare med uppg. 3. Mellankrigstidenuppg 4. Orsakerna till ww2 och uppg 5. WW2. Och så ska ni få se provet vi ska ha fredag v 9.

Tors 15 feb
Dagas att göra klart och skicka in uppg. 3. Mellankrigstiden och uppg 4. Orsakerna till ww2. Snabba kan börja med uppg 5. WW2. Kanske att vi börjar titta på SVT-dokumentären Hitler och Stalin.

Tis 13 feb
Calle pratar vidare om orsaker till ww2. Sedan jobbar ni vidare uppg. 3. Mellankrigstiden och uppg 4. Orsakerna till ww2. Vi ska också repetera ww1 med filmen Snabbkoll på historien: Första världskriget. Vi ska också se Snabbkoll på historien:  Andra världskriget.

Fre 9 feb
Gör klart uppg. 3. Mellankrigstiden. Skicka in på it´s. Fortsätt sedan med uppg 4. Orsakerna till ww2. Vi kikar också på Begreppa ”Andra världskriget – orsaker”. Calle går sedan igenom filmen. (55 milj döda, hälften civila, de allierade och axelmakterna, Versaillesfreden, upprustning, imperialism, nationalism, Molotov-Ribbentroppakten, ideologier, diktaturer)

Tors 8 feb
Jobba vidare med uppg. 3. Mellankrigstiden. Skicka in på it´s. Fortsätt sedan med uppg 4. Orsakerna till ww2.

Tis 6 feb
Inget prov på fredag. Först se två Begreppafilmer: Uppkomsten av en diktatur och Mellankrigstiden – börskrasch och depression. Jobba på med uppgifter där ni är:  uppg 2. WW1. uppg. 3. Mellankrigstiden.

Fre 2 feb
Vi jobbar vidare med uppg 2. WW1. Vi ser Begreppafilmen om konsekvenser av ww1. Länk i uppg 2. Prov om ww1 och kanske mellankrigstiden fre 9 feb. Vi får se vad vi hinner. Snabba elever kan fortsätta med uppg. 3. Mellankrigstiden.

To 1 feb
Vi jobbar vidare med uppg 2. WW1. Vi ser Begreppafilmen om viktiga händelser under ww1. Länk i uppg 2. Prov om ww1 och kanske mellankrigstiden fre 9 feb. Vi får se vad vi hinner. Snabba elever kan fortsätta med uppg. 3. Mellankrigstiden.
Vi pratade särskilt om varför USA drogs in i kriget?
1. Vill få tillbaka lån från Frankrike och England. Om Tyskland skulle vinna skulle dessa pengar vara borta.
2. Sänkningen av passagerarfartyget Lusitania där drygt 100 amerikaner var ombord. Många amerikaner vill efter detta att USA skulle ge sig in i kriget.
3. Tysklands ”Det totala ubåtskriget” i vilket Tyskland torpederade alla båtar till och från Storbritannien. Detta fick politikerna att besluta om amerikanskt deltagande.

Tis 30 jan
VI ska jobba med uppg 2. WW1. Vi såg Begreppafilmen om orsaker till ww1. Länk finns i uppg 2.

Fre 27 jan
Studiedag.

To 26 jan
Gör klart uppg 1. Tidslinje över 1900-talets historia. Och blir du klar tjuvstartar du med uppg 2. WW1. Nästa lektion ska vi alla börja jobba med ww1. Bl a ska vi se tre begreppafilmer om ww1.

Tis 23 jan
Ev. ska en grupp redovisa ekonomisk geografi. Sedan ska vi jobba vidare med uppg 1. Tidslinje över 1900-talets historia. Och Calle behöver prata med några elever om vad som är kvar att göra i geografi.

Fre 19 jan
Börja med historia. Calle kör lite intro. Sedan ska vi jobba med uppg 1. Tidslinje över 1900-talets historia.

Tis 9 apr Repetera historia inför NP.
Tors 11 apr Repetera historia inför NP.
Fre 12 apr Inställt pga NP NO
Tis 16 apr Inställt pga NP i eng
Tor 18 apr Inställt pga NP i eng.
Fre 21 apr Repetera historia inför NP
Tis 24 apr NP i historia
Tor 26 apr NP i historia
Tis 31 Intro religioner
To 2 maj Religion lektion 2
Fre 3 maj Religion lektion 3
Ti 7 maj Religion lektion 4
To 9 maj Kristi Him
Fre 10 maj Lov
Ti 14 maj NP i matte
To 16 maj NP i matte
Fre 17 maj Religion lektion 5
Ti 21 maj Religion lektion 6
To 23 maj Religion lektion 7
Fre 24 maj Friluftsdag
Ti 28 maj Religion lektion 8
To 30 maj Religion lektion 9
Fre 31 maj Besöksdag blivande sjuor. Ingen SO.
Ti 4 juni Religion lektion 10
To 6 juni Sveriges nationaldag

« Hi 9c vt-24