Plugga SO

Världen är din!

Uppg 2: Källkritik i historia

Du ska nu få lära dig en del om vad källkritik i historia innebär. Först vill jag presentera ett antal frågor som man kan ställa till en källa. Sedan vill jag ge exempel på vad det innebär genom att visa några klipp från filmen Troja och prata om slaget vid Troja. Hämta hem källkritik vid slaget om Troja som en Power Point  eller i Word. Eller se presentationen i fönstret nedan.

När du jobbar med källkritik framöver kan du jobba med ett källkritiskt schema i word. Jag har gjort i ordning tre olika scheman beroende på hur många källor du jobbar med. Hämta källkritiskt schema för en källatvå källor eller  tre källor.

Du ska nu göra en källkritisk övning som handlar om livet i det gamla Egypten. Men först ska du få lära dig lite mer om livet i Egypten. Vi arbetar med SO.S Historia 7 skriven av Elisabeth Ivansson och Mattias Tordai som Liber gav ut 2012.

A. Översiktsläs kapitlet om Egypten, alltså s. 18-23. Titta på rubriker, bilder och bildtexter för att få en överblick. Tänk helikopter eller flugan i taket!

B. Läs noggrant sid 18 om jordbruk i Egypten.

C. Arbeta med frågor till bilden på sid 18! (Frågorna kommer från Libers lärarhandledning.) Skicka in dina svar på It´s. Jobba gärna med en kamrat. På nätet finns också bilden på sådd och jag kan visa bilden på skörd med min dator. Kopiera frågorna eller hämta dem i ett worddokument.

1. Beskriv vad som händer i bilden?
2. Vilka typer av verktyg använder personerna på bilden?
3. Beskriv deras kläder. Vad är det för typ av klimat tror du?
4. I det gamla Egypten delade man in året i tre årstider. Det hängde ihop med Nilens återkommande översvämning. Vilka årstider är det på de olika bilderna?
5. På den nedre bilden har troligen de två personerna väldigt bråttom. Varför borde de ha det?
6. I bakgrunden av bilderna kan du se hieroglyfer. Om du skulle gissa – vad tror du att det står?
7. Vilka likheter och skillnader kan du se mellan dagens jordbruk och i det gamla Egypten?
Källa: Göran Svanelid och Liber. SO.s lärarhandledning i historia, 2012.

D. Gör en källkritisk bedömning av bildkällan. Jag har börjat fylla i ett källkritiskt schema som du ska fortsätta att skriva i. Hämta här! När du fyllt i schemat ska du svara på frågan: Ger bilderna en historiskt korrekt bild av hur det gick till vid sådd och skörd i det gamla Egypten. Motivera ditt svar!
När du är klar ska du skicka in på It´s!

Bedömning

Kunskapskrav E C A
5. Du använder historiskt källmaterial för att dra enkla slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då _____ resonemang om källornas användbarhet.  enkla utvecklade och relativt väl välutvecklade och väl

« Historia ht-14 så 7


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: