Plugga SO

Världen är din!

Uppg 5. Biogas

Vi har kommit in på biogas. Vi hamnade där eftersom man på Wapnö gård som vi jobbar med som ett exempel på hållbart (cirkulärt) gör biogas av kobajset. Och sedan använder det istället för diesel/bensin/el. Dessutom har Calle en biogas bil. Så vad är biogas och varför är det bra?

Tio frågor och svar om biogas och kolets kretslopp

  1. Vad är atmosfären för något?
    gaslagret runt jorden. Innehåller koldioxid (CO2), syre O2, metan (CH4) (när saker ruttnar bildas metan, när du rapar och fiser kommer metan). Metan är ca 25 ggr varmare än koldioxid.
  2. Det finns kol i atmosfären i gasform. Vad heter det?
    Koldioxid (CO2) och metan (CH4)
  3. Beskriv kolets kretslopp!
    Det finns kol i atmosfären i form av gas. Dessa gaser fångas av växter, t ex skogen, och så blir gasen fast kol. Sedan dör växterna, t ex ett träd och ruttnar och det blir gas igen.
  1. Förklara ordet ”biosfär”!
    Den del av jorden där det kan finnas liv. På marken, i marken, en bit ner under marken, i luften, i havet och på havsbotten.
  1. Det finns kol i litosfären.
    I vilka former? Litosfär=berggrunden, alltså under marken. Brunkol, stenkol, olja, diamanter, naturgas = metan (CH4)
  1. Hur har kolet hamnat i litosfären?
    Växter och djur dör, hamnar på havets botten, hela tiden kommer mera döda djur och växter och jord och lägger sig på havets botten. Efter några miljoner år har detta kol förvanldats till fossilt kol, alltså olja, gas.
  1. Varför är det dåligt för klimatet att vi människor hämtar upp en massa kol varje dag från litosfären?
    Jorden blir varmare. Klimatet ändras och alla vill flytta. Men vart???
  1. Vad är det för skillnad på naturgas och biogas?
    Naturgas görs under årmiljoner i berggrunden (litosfären, under marken). Biogas görs av kol som finns runt oss (i biosfären), t ex av matavfall och avfall från slakterier. I Växjö gör de biogas (i en rötkammare) på 14 dagar.
  1. Hur gör man biogas?
    Man stoppar in t ex matrester (som man först torkat och malt) i ett rum utan syre. (rötkammare) Där finns det bakterier som käkar ”maten” och ”fiser” metan=biogas.
  1. Varför är det bättre att köra en bil på biogas än naturgas?
    Man kan göra biogas i samma takt som man använder gasen. Naturgas kan vi inte tillverka. Det tar 100 000 år-miljontals år att bilda naturgas nere i berggrunden.
Betygskriterier

E

C

A

3. Du visar _______ kunskaper om miljö- och utvecklingsfrågor. Eleven för också ______ resonemang om åtgärder för att främja hållbar utveckling utifrån ekologiska, sociala och ekonomiska perspektiv. grundläggande

enkla

goda

utvecklade

mycket goda

välutvecklade

« ge vt-23 åk 8