Plugga SO

Världen är din!

Koll på begrepp – facit

  1. Monoteist= man tror på EN Gud. Ex: judendom, kristendom, islam.
  2. Polyteist= man tror på många gudar. Ex: hinduism.
  3. Dualist=man tror att tillvaron har två jämstora makter som evigt kämpar med varandra, t ex gott och ont, ljus och mörker.
  4. Ateist= man tror/vet att det inte finns någon gud eller andlig värld.
  5. Panteist= man tror att Gud är allt.
  6. Panenteist= man tror att Gud är i allt.
  7. Agnostiker= man tror att det inte går att veta om det finns en andlig värld med gudar etc. Och därför är det bättre att ägna sitt liv åt annat, åt sånt man kan veta. Det är dumt att använda för mycket av sitt liv till spekulation.
  8. Urkund = helig text, t ex bibeln, koranen, vedaböckerna.
  9. Religion = att underkasta sig en högre verklighet, t ex gudar eller någon andlig princip.
  10. Livsåskådning = ett paket med tankar om hur livet och tillvaron ser ut och hur man bör leva. I vår kursplan syftar det på en åskådning där man inte har någon gud eller något andligt.
  11. Präst = en person som är en länk mellan gudar och människor. Offrar åt människor och förmedlar andlig kraft eller förlåtelse eller något annat från Gud/gudarna.
  12. Munk & nunna = en person som gifter sig med gud/gudar/det andliga och samtidigt inte får gifta sig eller ha sex med en människa.
  13. Rit = handling i en religion eller livåskådning. En präst/mulla/shaman t. ex. välkomnar ett barn, tar farväl av någon som dött, markerar att ett barn blivit vuxet. Det finns moderna riter som t ex svensexa/möhippa när man ska gifta sig, att flyga luftballong när man fyller 50.
  14. Esoterisk/hemlig= det finns religioner som inte vill berätta vad de tror. Först när man gått med börjar de berätta vad de tror. Ex: Scientologikyrkan
  15. Exoterisk/öppen= en religion berättar vad den tror på och står för. Den har inga hemligheter. De flesta religioner är sådana
  16. Mystiker = person som  är tillsammans med och upplever Gud/gudar/den andliga världen
  17. Nyandlig = en person som plockar ihop en egen liten religion och t ex tror på andar, kristaller, chakran (hinduism) och meditation. Man kan blanda inslag från vilka religioner hur som helst. (Att blanda religioner kallas för synkretism). Ex New Age.
  18. Sekulär/sekulariserad = förvärldsligad. Man räknar inte med att någon andlig värld påverkar min vardag och mitt liv. Ett exempel: Får jag dåligt betyg i religion är det inte andarnas fel eller guds fel eller onda ögats fel utan det är mitt eget fel.
  19. Universalist = en person som anser att alla religioner leder till samma mål, till Gud/himlen/paradiset. Varje religion har ett eget namn på slutmålet, men alla människor når samma slutmål. Alla vägar går till Rom som man sa i det gamla Romarriket.

« Uppg 2: Koll på begrepp


Lämna en kommentar