Plugga SO

Världen är din!

Lektioner sh 7c ht-23

Vi har SO måndagar (13.00-14.05), onsdagar (13.15-14.20) och torsdagar (9.45-10.50).

Tors 18 jan
Sista lektionen i samhällskunskap för detta läsår. Det blir lite lag och rätt. Vi ska läsa en artikel från NA 17 jan-24 med rubriken ”22-årig man häktad för grov mordbrand i Almby”. Och sedan ska vi jobba med begrepp som har med lag och rätt att göra. Du hittar arbetsbladet ”Mellan gripande och rättegång” här. Och så ska du skriva frågor till Nadja Awad (v) som sitter i riksdagen och besöker oss 29 jan.

Ons 17 jan
Prov om att leva tillsammans och demokrati och diktatur, som du hittar här.

Mån 15 jan
Prov på onsdag som du hittar här. Vi skulle fått besök av Nadja Awad som sitter i Sveriges riksdag för vänsterpartiet, men besöket blev inställt. Hon kommer 29 jan istället. Så vi jobbade med lite rättegångskunskap utifrån film om en rättegång. 10 personer syns på bilden på ett arbetsblad. Vilken ”roll” har var och en? Efter det så repeterade vi till provet.

Tors 11 jan
Vi går igenom andra halvan av provet som du hittar här. Och så ser vi klart film om en rättegång. Det är nio minuter kvar.

Ons 10 jan
VI ska ha prov på områdena ”Leva tillsammans” och ”Demokrati och diktatur”. Calle går igenom provet som du hittar här. Om vi får tid över ska vi se en film om en rättegång. Detta som en början på området lag och rätt.

Må 11, ons 13 & tors 14 dec
Vi jobbar med uppg 7. Demokrati och diktatur. Om någon blir klar snabbt kan man tjuvstarta på nästa uppgift, nämligen uppg. 8. Sveriges nationella minoriteter.

Tors 7 dec
Skicka in uppg 6 på It´s Learning, även om du inte är klar. Sedan jobbar vi med uppg 7. Demokrati och diktatur tillsammans. Och så ser vi på avsnitt fyra från Geografens testamente – världen. (Det blev en lite chill lektion eftersom ni hade två prov efteråt.)

Ons 6 dec
Demokrati och diktatur. Calle pratar och sedan se några korta filmer. UR – Demokrati och Politik. Så tittar vi på hur man kan påverka politiker i filmserien Demokrati helt enkelt från UR. Vi kikar på ett av de programmen.

Må 4 dec
Sista lektionen vi jobbar med uppg 6. Leva tillsammans. Lämna in på It´s Learning idag. När du är klar tjuvstartar du med uppg 7. Demokrati och diktatur. Det finns några Begreppafilmer på temat Leva tillsammans. Normer och sociala roller och Vad är identitet? Ev. kommer Calle gå igenom begreppet integritet, att ha en egen sfär. Lindblom consulting har en bra artikel om detta med rubriken ”Personlig integritet”.

Tors 30 nov
Först ser vi en UR-film som heter Extremlandet Sverige. Sedan jobbar vi vidare med uppg 6. Leva tillsammans. Om någon blir klar kan man tjuvstarta med uppg 7. Demokrati och diktatur.

Ons 29 nov
prov Regler och Sverige då och nu

Må 27 nov
Vi jobbar vidare med uppg 6. Leva tillsammans. Och på onsdag är det prov Regler och Sverige då och nu om ni har några frågor.

Tors 23 nov
Vi jobbar med uppg 6. Leva tillsammans. Först en stund tillsammans, sedan på egen hand.

Ons 22 nov
Calle går igenom provet och vi bestämmer nytt datum. Nämligen onsdag 29 nov

Må 20 nov
Vikarie. Marina. (Calle gör NP i svenska med 9c.) Så ni jobbar på med uppgifter och repeterar till provet. Ni hittar alla uppgifter här. När du känner dig redo fortsätter du med uppg 6. Leva tillsammans. Sista 20 minuterna ska vi se Geografens testamente – världen. Avsnitt 2 (20 min). Och vi måste tyvärr flytta provet till nästa veckas onsdag. (Jag vill hinna gå igenom provet med er i god tid.)

Tors 16 nov
Ingen SO. Brytdag.

Ons 15 nov
VIkarie. Sara Billinger. Gör klart uppgifterna om Sverige då och nu, alltså uppg 2. Sverige då och nu – del 1 av 3uppg 3. Sverige då och nu – del 2 av 3. och uppg 4. Sverige då och nu Skicka in på It´s när du bli klar. Sedan gör du uppg 5. Prov om… Du ska alltså repetera till provet. Och sista 20 minutrarna ser vi på Geografens testamente – världen avsnitt 1.

Må 13 nov
Vi fortsätter att jobba med uppg 2. Sverige då och nu – del 1 av 3uppg 3. Sverige då och nu – del 2 av 3. och uppg 4. Sverige då och nu. Skicka in på It´s vart efter du blir klar. Och så ska vi ta upp begreppet mänskliga rättigheter. Vi ska se några Begreppa-filmer samt lyssna på Calle som tar upp och förklarar några begrepp.

Tors 9 nov
Idag jobbar vi i boken med uppg 2. Sverige då och nu – del 1 av 3. Skicka in på It´s. Blir du snabbt klar? Fortsätt med Uppg 3. Sverige då och nu – del 2 av 3.

Ons 8 nov
Omprov i em i geografi? Repetition av normer, regler och lagar. Sedan jobba med uppg 1. Regler – vad ska det vara bra för?

Må 6 nov
Nytt ämne alltså. Insamling av geografiböcker och utdelning av samhällskunskapsböcker. Calle går igenom skillnaden mellan normer, regler och lagar.

« sh 7c ht-23