Plugga SO

Världen är din!

Lektioner sh 9c ht-23

Vi har so tisdagar, torsdagar och fredagar.

Fre 27 okt
Ni får några minuter att samla er innan redovisningen. Sedan presentation av det ni lärt er kring Israel-Palestina-frågan. På svenskan i eftermiddag finns det chans att skriva mer. Men alla lämnar in text och Power Point denna lektion, så ändrar jag status för de som vill komplettera.

Tors 26 okt
Vi jobbar vidare i grupper med Israel-Palestina-frågan. Se tis 24 okt för mer detaljer.

Tis 24 okt
Israel-Palestina. Grupparbete. Vi gör grupper (1-3 pers/grupp). Sedan får varje grupp ansvar för en eller flera frågor som hör ihop med konflikten. Vi jobbar idag och på torsdag och redovisar på fredag. Jag har skrivit ut artiklar från so-rummet, NE, DN, NA, Aftonbladet och Wikipedia. Dessa kommer jag att dela ut till grupperna. Så utgår ni från dem.
På fredag blir det alltså muntlig presentation med Power Point. Syftet är att vi ska lära varandra så mycket som möjligt för att förstå konflikten mellan Israel och Palestina.

Fre 20 okt
Intro till konflikten mellan Israel och Palestina. VI gör det genom att titta på filmklipp från SVT. Och så kommer Calle förklara och vi skriver under tiden.
Nästa fredag ska alla presentera en fråga med koppling till denna långa, stora och svåra konflikt. Man kan jobba ensam, i par eller tre. Helst vill jag ha det muntligt med en Power Point. Men är det omöjligt vill jag ha en text som jag kan läsa upp valda delar av.

Tors 19 okt
Gör klart och lämna in uppg 8. Världspolitiken på It´s Learning.
Tid över?
1. Vad hände i Israel i lördag morgon den 7 oktober i år?
2. Vad har hänt sedan dess i konflikten mellan Israel och Hamas?
3. Beskriv några orsaker som ligger bakom detta krig?
4. Vad kommer hända nu? Det finns tyvärr många oroväckande scenarion. Och så klart mindre oroande om parterna skulle vilja deeskalera (=trappa ner konflikten).
Länktips
Aftonbladet (kallar det Gazakriget)
SVT (Kallar det krig mellan Israel och Hamas)

Tis 17 okt
Arbete med uppg 8. Världspolitiken.

Fre 6 okt, tis 10 okt, tors 12 okt
Arbete med uppg 7. Samarbete i Europa.
Inlämning av fördjupning fre 13 okt eller prov 13 okt.

Tors 5 okt
Välj arbetssätt. Få uppgift till gymnasiemässa. Fortsatt intro till EU genom film: UR: 3. Fatta EU – samarbete
Sedan arbete med uppg 7. Samarbete i Europa.

Tis 3 okt
Forts om samarbeten i världen, denna gång om BRICS, Och sedan intro till EU med hjälp av filmer:

Fre 29 sept
Intro till området Europeiskt samarbete. Calle började med att prata om samarbetsorganisationer i världen: Nato och FN. Särskilt om säkerhetsrådet och varför det är förlamat. Och så såg vi Vetamix: Europadagen på 2 minuter

Tors 28 sept
Prov 2 om samhällsekonomi. 

Tis 26 sept
Ev lite jobb till med samhällsekonomi inför provet. Annars börjar vi på uppg 7. Samarbete i Europa.

Fre 22 sept
Calle går igenom det sista inför provet. Riksbanken har höjt räntan till 4% 21 sept-23. Vi lyssnar på ett inslag från Ekot 16.45 samma dag. Sedan jobbar du med uppgifter och förbereder provet. Allt finns på Plugga SO. Calle pratar om hur man skriver utvecklat

Tors 21 sept
Studiedag och utvecklingssamtal

Tis 19 sept
Genomgång av nästa prov som blir tors 28 sept. Du hittar provet här. Blir det tid över jobbar vi med ekonomiuppgifterna på Plugga SO.

Fre 15 sept
Några ska göra (klart) provet. Övriga jobbar på med uppgifterna på Plugga SO. Och så bestämmer vi när vi ska ha nästa prov om samhällsekonomi.

Tors 14 sept
SYV-info i form av ett besök från Handelskammaren.

Tis 12 sept
Prov om samhällsekonomi. Du hittar provet här. När du är klar jobbar du vidare med uppgifterna på Plugga SO.

Fre 8 sept
Repetera till provet på tisdag och jobba vidare med uppgifterna på Plugga SO.

To 7 sept
repetera till provet på tisdag och jobba vidare med uppgifterna på Plugga SO. Och så pratade Calle om två saker: det ena är att hjärnan mognar långsamt och är färdig vid 25 års ålder, vilket innebär att en 15-åring brister  t ex i konsekvenstänk. Den andra om att regeringen i höstbudgeten föreslår att punktskatten på snus ska sänkas och på cigaretter höjas. Ett ex på statlig inblandning i en marknadsekonomi.

Tis 5 sept
Calle går igenom provet om samhällsekonomi som vi ska ha om en vecka, alltså tisdag 12 sept. Sedan jobbar du vidare med uppgifterna på Plugga SO.

Fre 1 sept
Calle fortsätter gå igenom ekonomins kretslopp på tavlan.  Sedan jobbar du vidare med uppgifterna på Plugga SO.

Tors 31 aug
Calle börjar gå igenom ekonomins kretslopp på tavlan.  Fortsätt sedan med uppg 2. Ekonomins kretslopp. Om du missade Begreppafilmen Ekonomins kretslopp. så tittar du på den i din egen dator Har du inte gjort klart Uppg 1 så gör du det hemma. Skicka in den på It´s. När du är klar går du vidare med uppg 3. Prissättning. Och någon tjuvstartade faktiskt med uppg 5. Statens ekonomi och finanspolitik.

Tis 29 aug
Klassdag. Utflykt till Sveriges näst största sjö: Vättern.

Fre 25 aug
Gör klart Uppg 1 och skicka in på It´s. Fortsätt med uppg 2. Ekonomins kretslopp. Vi såg Begreppafilmen Ekonomins kretslopp.

Tors 24 augusti
Jobba med Uppg 1. Skicka in på It´s när du är klar. Blev du snabbt klar? Fortsätt med uppg 2. Ekonomins kretslopp.

Tis 22 augusti
Först ska du få en skrivbok samt en lärobok. Vi ska börja med samhällsekonomi. Calle ska prata lite om olika ekonomiska system, vi ska se på ett par korta filmer (se uppg 1)

« sh 9c ht-23